Participar

Escriu-nos. Escríbenos

e-mail   jubilatscomll@outlook.es

 

Atención: Los campos marcados con * son obligatorios.


Reflexions del Dr. Manuel Sans Segarra sobre el fet de jubilació (febrer 2015)

Com afrontar el metge la jubilació

 

            La medicina comporta un alt grau d'implicació personal i professional que perdura durant tota la vida del metge. Som i serem metges fins l'últim dia de la nostra existència. Una professió amb aquestes característiques requereix un alt grau de vocació amb esperit altruista i de servei a la societat.

La jubilació condiciona un cessament brusc de l'activitat professional, en especial als metges que sols treballen en l'àmbit hospitalari, col·lectiu cada cop mes nombrós en el nostre entorn. Aquest cessament brusc, especialment sinó hi hagut una conscienciació i preparació prèvia, pot provocar inquietud, desorientació, dificultats i en ocasions patologia.

 

Es també un moment en el cicle vital del metge en el que poden any adir-s'hi altres problemes de tipus sanitari, assistencial, familiars, social i econòmics. En la meva experiència, la salut es el tema que mes preocupa al metge jubilat.

 

Fa sis anys que em vaig jubilar, el que em permet fer una sèrie de consideracions sobre aquesta etapa tant important de la meva vida. La meva jubilació no ha estat total i per tant no ha suposat un cessament brusc de la meva carrera professional, doncs compartia l'activitat hospitalària i la docència universitària amb la meva activitat privada que ha tingut continuïtat. No obstant, no deixo de reconèixer que la meva labor hospitalària i docent es la que mes satisfacció professional m'ha ocasionat.

 

Recordo que vaig començar a pensar i ser plenament conscient de la jubilació, pocs mesos abans. La meva intensa implicació amb la cirurgia era per a mi el mes important i vaig fer la meva labor amb la mateixa il·lusió i dinàmica fins l'últim dia.

 

La preparació per la jubilació reconec que va ser insuficient, per falta de mentalitat i sensibilitat a la nova etapa. Cert es que la informació sobre la jubilació que vaig obtenir de la Fundació Galatea, amb va ser útil per les seves reflexions, debats i suport científic.

 

Els primers dies de la jubilació no van resultar fàcils. En freqüència els records de la meva activitat professional hospitalària, que inclòs es manifestaven en els meus somnis, estaven molt presents en la meva ment.

 

La meva família, en especial la meva esposa, he tingut la sort, que  han resultat ser, un autèntic bàlsam que m'han ajudat a superar aquesta fase de la meva vida.

 

Després d'aquestes reflexions i amb la meva experiència actual he arribat a una sèrie de conclusions que poso en consideració dels companys que s'han de jubilar properament.

 

a) La jubilació s'ha d'afrontar amb optimisme, dinamisme i il·lusió.

b) Hem d'estar fermament decidits i convençuts a tenir una jubilació plena, activa, positiva i continuar sent útils i al servei de la societat, evidentment amb uns altres objectius.

c) Es el moment de desenvolupar aquelles aficions que no han sigut possible desfruitar-les durant la vida professional. Les anomenades "assignatures pendents" que tots tenim. En el meu cas, la música i la guitarra clàssica, doncs penso que sempre hi ha temps mentre hi hagi il·lusió.

d) Mantenir una activitat intel·lectual ben activa, amb la lectura, l'escriptura de vivències i experiències personals i la memorització, activitats que originen una efecte molt positiu en la neuroplasticitat.

e) Cuidar la salut amb controls, exercicis, alimentació adequada i complements apropiats.

f) Planificar l'economia, que en aquesta nova etapa de la vida presenta canvis importants. Penso que hi han dos aspectes a considerar al arribar a la jubilació: no tenir préstecs, i organitzar les despeses  de manera que siguin sostenibles en la nova economia.  

 

            Per donar suport al metge en aquesta etapa tant important de la seva vida, el COMB junt amb l'Associació de Metges Jubilats del Hospital Universitari de Bellvitge, han organitzat un Curs de Preparació a la Jubilació de Metges, amb la finalitat de conscienciar i preparar als metges i metgesses de manera que aquesta nova etapa continuí sent amb una vida plena, positiva, creativa i de servei a la societat.

 

Es important oferir al metge jubilat el mitjans i possibilitats per poder desenvolupar els seus objectius i aficions, com poden ser:

 

a) Les Associacions de Metges Jubilats que actuen conjuntament amb els Centres Sanitaris i el COMB i tenen com a objectius ben definits, ajudar-los davant de tot tipus de problemes i mantenir i augmentar si cap, la relació afectiva i d'amistat entre els seus membres.

b) El COMB amb el seu important Departament de Protecció Social i la Secció de Metges Jubilats, amb tot el seu ventall d'activitats.

c) Montepios i ONGS, etc.    

           

                                                                  Dr. Manuel Sans Segarra

                                            President de l'Associació de Metges Jubilats del

 

                                                           Hospital Universitari de Bellvitge.

 


Escribir comentario

Comentarios: 1
  • #1

    J.GAUSI (miércoles, 06 abril 2016 00:26)

    Em sembla molt correcta tota la expocico del Dr.Manuel Sans

    De totes formes no disposem de un Departament de Proteccio Social al COM de Lleida